De Vechtrace is een internationale roeiwedstrijd tegen de klok op de Vecht tussen Laar in Duitsland en de Haandrik bij Gramsbergen op de eerste zaterdag van oktober. De boten (skiff, dubbeltwee en vier met stuurman) proberen de afstand van ruim vijf kilometer zo snel mogelijk te overbruggen. De snelste boten doen dit binnen een half uur. De organisatie is in handen van Roeivereniging Salland.

De Vechtrace is in de roeiwereld befaamd om de bochten van de rivier, de gemoedelijke sfeer, de goede catering en het sfeervolle onderkomen bij Roeivereniging Salland. Bootsclub Nordhorn is mede-organisator van deze wedstrijd, die plaats heeft onder de vlag van Stichting ProGram. RV Salland heeft een speciale wedstrijdcommissie onder leiding van Annemiek van Voorst. De andere leden zijn Joke Mijnheer, Piet Toering, Renee Beukers (wedstrijdleider), Bart Breunesse, Jan Vunderink, Henk Kremer en Koos Bauman (hoofd jury).

Naast roeiers uit eigen land worden er ook dit jaar weer boten uit Duitsland en Engeland verwacht. Vorig jaar, bij de jubileumeditie, deed Olympisch kampioene Ilse Paulis mee. Het is nog niet bekend of deze toproeister, die het roeien leerde op het kanaal en de Vecht, ook dit jaar aan de start verschijnt.

www.vechtrace.nl