Het Bostheater
Hoge Holt 17
7783 BH Gramsbergen

 

Route:

·         Vanaf de N34: afslag Gramsbergen, onderaan de afrit linksaf (vanuit richting Coevorden) of rechtsaf (vanuit richting Hardenberg), over de Vecht, kruising Anerdijk – De Esch oversteken naar De Oostermaat, weg volgen, voor station langs, over spoor en brug, daarna oversteken naar doodlopende weg Hoge Holt, tot parkeerplaats. Sportpark op richting Het Bostheater.

·         Vanuit Hardenberg: Gramsbergerweg, Hardenbergerweg, op kruising Anerdijk – De Esch rechtsaf slaan naar De Oostermaat, weg volgen, voor station langs, over spoor en brug, daarna oversteken naar doodlopende weg Hoge Holt, tot parkeerplaats. Sportpark op richting Het Bostheater.

Het openluchttheater is gelegen op een unieke locatie, in een klein bos aan de rand van Gramsbergen en is een belangrijke cultuurhistorische plek in Noordoost-Overijssel.

In 1958 nam toneelvereniging DITO initiatief voor de aanleg van een openluchttheater in Gramsberger Bosje. Na goedkeuring van het plan door B&W van de toenmalige gemeente Gramsbergen is het werk in eigen beheer uitgevoerd: kap bomen, aanbrengen zand voor toneel, paaltjes uit boompjes zagen waarop planken werden gelegd als zitplaats toeschouwers. De eerste voorstelling was op 18 juli 1959 en werd een overweldigend succes. Daarna heeft DITO tientallen jaren succesvol een openluchtspel opgevoerd. Maar toen hier een einde aan kwam, raakte het theater buiten gebruik en in verval.
 


In 2016 is een renovatieplan uitgevoerd. Het openluchttheater heeft nu een terrassenstelsel en beschikt over ruim 300 comfortabel zittende stoelen.

In de jaren daarna is gewerkt aan de financiering en aankoop van een podiumoverkapping, zodat de optredende artiesten (en hun apparatuur/instrumenten) geen hinder ondervinden van vochtige weersomstandigheden. Begin 2018 is de overkapping geplaatst.