Programma 9 juli 2022

Streetdance  

Tijdens de Night of the Forest zijn er optredens van de streetdancegroepen van Gymvereniging Gramsbergen. Die heeft vanaf dit seizoen maar liefst drie demoteams: B-You (8 t/m 12 jaar), Level Up! (13 t/m 15 jaar), B-Different (16 jaar eo). Deze teams dansen op de woensdagavond een uurtje onder leiding van Corien Bakker. Alle teams doen ook mee aan  danswedstrijden en met succes! De meiden hebben al verschillende prijzen meegenomen naar Gramsbergen!

Streetdance foto.jpeg

ZUS & ZO

Zus & Zo bestaat uit Elly (gitaar en zang), Erna (dwarsfluit, percussie, zang) en Roelie (basgitaar, zang) Huisjes.

Ongeveer zes jaar geleden was er in Bruchterveld, waar ze zijn opgegroeid, een groepje muzikanten die wekelijks samen oefenden. Hier hebben ze een jaar mee samen gespeeld. Daarna werd besloten om met z’n drieën  iets muzikaals op te zetten en dan ook maar gelijk een naam te bedenken. Omdat Elly, Erna en Roelie zussen zijn is de naam Zus & Zo bedacht.

Hun repertoire is heel breed en bestaat uit nummers van de zestiger jaren tot nu.

Zus &  Zo foto.jpg

JAN HENK & FRIENDS

Als er een goede reden is om samen muziek te maken zoeken de Friends van singer/songwriter Jan Henk Post uit Anerveen elkaar weer op. Night of the forest is zo'n goede reden. 

Samen met Ad Hofsink, Anja Dalhuisen, Bert Nonkes, Gert Mink, Dianne Meesters en zijn partner Marieke Vanwijnsberghe zullen Jan Henks eigen liedjes, van vroeger tot meer recent, worden gespeeld. Dat afgewisseld met een enkele cover die in het programma past.

Het gaat Jan Henk en zijn muzikale vrienden over meedoen, samen muziek maken en beleven, niet om de perfectie.

Jan Henk & Friends foto.jpg

MUSIC CONNECTS

Naar aanleiding van de filmpjes die Marjon Boonstra en Ton Hudepol met enige regelmaat op Facebook plaatsen , werden ze gevraagd of ze mee wilden doen aan Night of the Forest. Het leek ze leuk , maar  ze kwamen met het verzoek of ze dan ook - net zo als in de filmpjes - wat muziekvriendjes mochten uitnodigen.

Ze nodigen met regelmaat mensen uit in hun "muziekatelier" om een samen een nummers te coveren op hun eigen manier. Voor de Night komt er een indrukkend aantal van bijna 20 musici, zangers en zangeressen bijeen in het bos.

Allemaal mensen met wie Marjon en Ton al eerder muziek hebben gemaakt of die voorkomen op de lijst van mensen waarmee ze graag nog eens muziek zouden willen maken. Dat zijn Erwin Hudepol, Nol Hudepol, Wout Gortworst, Ellis Gortworst, Tessa Meier, Dianne Meesters, Reinoud Hofsink, Gert Mink, Marco Bouwmeester, Stefan Dries, Arjen Lambers, Lisa Mondeel, Jeroen Bril, Koen Slot, Erna Slot, Roelie Huisjes, Elly Gort, Harrie Snijders, Linda Nijmeijer

Altijd fijn om met anderen muziek te maken, en zo nieuwe muziekvriendjes te maken. Muziek verbindt! Vandaar de naam Music Connects.

Music Connects foto.jpg

SOLI DEO GLORIA – ANE

Muziekvereniging Soli Deo Gloria uit Ane is een actieve en sociale muziekvereniging. Op dit moment bestaat de vereniging uit een slagwerkgroep, malletband, fanfareorkest en een dweilorkest en telt de vereniging ruim 80 leden.

Deze onderdelen treden veel op binnen de gemeente Hardenberg. Onder andere bij diverse evenementen zoals de feestweek in Gramsbergen, kindercarnaval en de oogstdag in Holthone. Maar worden ook kerkdiensten begeleid en doet SDG mee aan concoursen en de wedstrijd om de Gemeentevlag.

SDG Ane is opgericht op 11 september 1929. Uit het eerste opgestelde huishoudelijk reglement bleek al meteen dat de muziek een serieuze aangelegenheid was in Ane. De vereniging groeide snel en in de loop der jaren werd het instrumentarium een aantal keren vervangen en uitgebreid.

Begin jaren 60 ontstond er naast het fanfarekorps ook belangstelling voor het slagwerk. In 1962 werd daarom een drumband geformeerd, welke enkele jaren geleden werd gewijzigd in een malletband. De optredens van de malletband zijn zeer divers van concoursen tot straatoptredens. Dit zorgt ook voor een grote diversiteit voor de te spelen werken, waardoor afwisseling garant staat.

Het slagwerkgroepje  is na werving van jeugdleden ontstaan,  aangevuld met wat ervaren slagwerkers uit de malletband. Het slagwerkgroepje staat onder leiding van Erik Zweers, de malletband onder leiding van Marcel van Nieuwland en het fanfareorkest onder leiding van Egbert Stroeve.

De drie onderdelen van de vereniging repeteren allemaal in “De Aner School”

Malletband:            19.45 uur t/m 21.45 uur  (woensdag)                                 
Fanfare:                   20.00 uur t/m 22.00 uur  (vrijdag)                            
Slagwerkgroepje: 18.30 uur t/m 19.30 uur  (vrijdag)

SDG malletband.jpg

SDG totaal foto.jpg

SCHRIJVERS EN DICHTERS

Op een van de vijf podia lezen schrijvers fragmenten uit door hen geschreven boeken of verhalen voor, dragen dichters door hen gemaakte gedichten voor. 

Igor, Anna en Danila wonen in Gramsbergen en vormen samen een creatief team.

Igor is kunstenaar, dichter, muzikaal experimentalist en performance artiest.
Anna is een muze, een dichter.  Zij tekent, maakt video's en fotografeert. Ziet het ongewone in gewone dingen, ontwikkelt pedagogische ideeën en creëert educatieve projecten. Danila speelt piano, maakt Lego-animaties en video schetsen. Hij is een grote fantasierijke en creatieve jongeman.

Beweging is belangrijk voor ze. Als gedachten te veel op de plank blijven liggen, zullen ze stoffig worden en niet langer relevant zijn. Het is belangrijk om de hele tijd iets te doen. Spreek in de taal van de kunst over wat je  belangrijk vindt of doet intuïtief en analyseer het dan.

Schrijvers Dichters foto Smirnov 1.jpg

Henk Kremer

Het begon ooit in 2008 met het vastleggen van een website met mijn naam (henkkremer.nl) en de gedachte: wat zet je daar dan op? In het begin schreef Henk over allerlei zaken waarover hij zich  druk maakte. De laatste jaren zijn het vooral zeer korte verhalen en gedichten die hij maakt. Zijn productie per jaar is niet bijzonder groot en is meestal afhankelijk van iets waardoor Henk geïnspireerd raak.

Lienke Beenen

Haar  eerste verhaal werd gepubliceerd in 1987. De titel was 'Tien minuten'. Ze schrijft vooral teksten die anoniem of niet voor een groot publiek zijn bestemd: persberichten, sollicitatiebrieven, uitnodigingen of juist een in memoriam. En voor een aantal hoogbejaarde personen een gedeelte van hun levensverhaal. 

Lienke werkt mee aan de bundel 'Pareltjes in de Overijsselse dalen', waarvan de publicatie is in het voorjaar van 2023. Dit is een verhalenbundel met bijpassende fietsroutes, in het Reestdal en Vechtdal. Hiervoor schreef ze onder meer  een sprookje over boswachters.

In 2021 heeft Lienke de Eva-verhalenwedstrijd gewonnen met het verhaal ‘Ik ben Kees’, nu schrijft ze aan wat hopelijk haar debuutroman wordt.

Ze is getrouwd met Henri Beenen en samen hebben ze vier kinderen. En ze is oma van Jens, Sep en Siem en van Suus en Hanne. Dat klinkt als een kinderboek, misschien schrijft ze dat nog wel eens.

Schrijvers Dichters foto Lienke Beenen.jpg

 

Cathrien Kats

Is sinds twee jaar met pensioen en daarvoor altijd verbonden geweest met het onderwijs. Vroeger als kleuterjuf en vervolgens als docent aan de opleidingen tot juf en meester. Zij stimuleerde als pedagoog de goede relatie en verbondenheid met kinderen als het meest waardevol om te realiseren. Nu schrijft ze kinderverhalen, voor jongere en oudere kinderen, waarin dat ook tot uiting komt. Daarnaast heeft ze ook enkele kortere verhalen geschreven. Ook spannend en mooi om te doen!

Schrijvers Dichters foto Cathrien Kats.png

 

Bert Sloots ** EvenEpibreren

Dicht dagelijks over de normale dingen in het leven met humor, positiviteit en nuchterheid. Bert hoopt lezers achter te laten met een glimlach, een gevoel van herkenning of melancholische traan. Daarnaast is het een zoektocht naar zichzelf, naar acceptatie en leren leven met pijn en gebrekkigheden.

Zijn interesse voor taal en schrijven was er altijd al, vaak als een soort ‘braindump’ elke ochtend. In 2009 schrref Bert zijn eerste boek, na een rondreis door het zuiden van de USA, genaamd ‘muziek, moeras en muffulletta’. In 2021 trok hij de stoute schoenen aan en ging zijn gedichten delen op Facebook en Instagram. Sinds die tijd deelt hij elke ochtend een gedicht. Inmiddels zijn er twee gedichtenbundels uitgebracht met de titels ‘Chronisch positief’ en ‘Onvoltooid tevreden’.

Schrijvers Dichters Bert Sloots.jpeg

 

Margret Ester

Margret heeft enkele boeken geschreven, ‘Angst,’ een verhalenbundel met misdaad- en avonturenverhalen en ‘De overwinning,’ een fictief verhaal over een sportief meisje die in Oostenrijk een ongeluk krijgt en daarna revalideert. 

Bij het Schrijverscollectief Hardenberg heeft ze samen met anderen twee boeken uitgebracht; verhalen en gedichten. Door haar betrokkenheid bij vluchtelingen, is Margret begonnen met verhalen te schrijven over de Nederlandse cultuur. Deze verhalen gebruikt ze, samen met een zestal andere taalcoaches, om in de bibliotheek asielzoekers en statushouders te helpen met de taal en cultuur.

Speciaal voor het festival heeft ze een verhaal geschreven over een specifiek onderdeel van een vlucht van een inmiddels statushouder, waarin ze beschrijft  hoe het verder met hem gaat,  en een ontmoeting met een recente asielzoeker die midden in een procedure zit. Ook draagt Margret een gedicht voor over water. De muzikale begeleiding is door de Iraanse statushouder Emad (gitaar) en een Iraanse asielzoeker Saman (cajun) uit  AZC Heemserpoort.

Schrijvers Dichters foto Margret Ester.jpg

 

NA FIR

Het duo Na Fir bestaat uit Thomas Eriksson, Jan Gerrits, een Zweed en een Drent. 

Hun hart  ligt bij folkmuziek, Ierse, Schotse, Nederlandse en Zweedse liedjes. Ook popmuziek wordt met veel plezier gespeeld, dit alles ondersteund met onder andere  gitaar, banjo, thinwhistle.

Na Fir foto.JPG

HARRIE SNIJDERS

Sinds 2019 brengt Harrie Snijders onder de naam Taylormade zijn eigen muziek uit. Taylormade maakt een mix van Blues, country en folk, geïnspireerd door artiesten als Neil Young, Tom Petty en Jason Isbell.

Daarvoor zat Harrie in diverse regionale rockbands. Van Ketsen eind jaren 90 tot hij stopte met Gram’s Hill in 2012. Hoewel het repertoire van die bands grotendeels uit covers bestond, probeerde Harrie vaak zijn eigen nummers op de setlijsten te krijgen. Zoals het nummer Where you belong dat tot op de dag van vandaag vaak goed wordt ontvangen. 

In 2019 lukt het om een EP met eigen materiaal uit te brengen. De EP met de titel Home bevat liedjes die o.a. gaan over verandering en het vinden van een nieuw ‘thuis’. Home is hoe toepasselijk, volledig thuis geschreven en opgenomen. Iets wat later in coronatijd haast normaal wordt. In 2020 volgt de single There’s some love in my heart.

Inmiddels is Harrie druk aan het schrijven voor een nieuwe album. Dit wordt waarschijnlijk een full-band-plaat maar de meeste nummers lenen zich ook prima als akoestische nummers en worden dus al vaak live gespeeld.

De optredens van Taylormade kenmerken zich door een intieme sfeer. Een stem, akoestische gitaar en soms een mondharmonica die de Americana uit een Nederlands hart tot leven brengt.  Taylormade: Acoustic rootsrock from the heart.

Harrie Snijders foto.jpg

BIG BAND COEVORDEN

De Bigband Coevorden staat onder leiding van Gerard Gerrits. De leden komen uit de regio Zuid-Oost Drenthe en Noord-Oost Overijssel waaronder enkele Gramsbergers. Alle leeftijdsgroepen (vanaf 16 jaar) zijn er in vertegenwoordigd. Wat hen bindt, is het enthousiasme voor Bigbandmuziek en het samenspelen in een orkest. Tijdens de repetities wordt hard gerepeteerd op de vaak ritmisch gecompliceerde partijen, maar er wordt ook veel gelachen.
Coevorden is de thuisbasis, waar regelmatig optredens worden gegeven. Ook buiten Coevorden, zoals in Gramsbergen en Hardenberg, treedt het gezelschap regelmatig en zeker graag op. 

De band speelt muziek uit The Great American Songbook, maar ook bewerkingen van latin-, pop- en rocknummers. Onder andere Stevie Wonder, Earth Wind & Fire en zelfs Björk komen voorbij.

De band bestaat op dit moment uit:
Dirigent: Gerard Gerrits
Zang:    Dianne Meesters 
Altsax:  Elvira Min, Annelies Hoving
Tenorsax:   Frans Litmaath, Jaap Bos, Dick Veenstra, Frieda Bosman
Baritonsax:  Jacoby Bos
Trompet:  Chris Harmsen, Jans Schepers, Miriam Bussemaker, Thomas Oldenhuis, Peter den Tuinder 
Trombone:  Teun van der Ploeg, Adriaan Leemans, Marja Siersema, Henk Boonstra
Piano:  Paul Nij Bijvank
Gitaar:  Jordy Richir
Bas:  Rolf Tanger 
Drums:  Kees Tanger

Bigband Coevorden foto.jpg


POPKOOR CANTA LIBRE

Popkoor Canta Libre uit Hardenberg is een koor met zo’n 35 enthousiaste personen, waaronder enkele uit Gramsbergen. Ze  zingen een repertoire dat voornamelijk bestaat uit lichte popmuziek, zowel Nederlandtalige als Engelse liedjes. 

De optredens worden altijd begeleid door in elk geval onze pianist. Soms worden extra muzikanten benaderd, omdat Canta Libre heel veel energie krijgt van samen mooie muziek maken en dat hoor je terug!

Popkoor Canta Libre repeteert op maandagavond van 19.30 tot 21.45 uur in het LOC aan de Parkweg in Hardenberg. Iedereen is welkom om een paar keer mee te zingen en sfeer te proeven, voordat je daadwerkelijk lid wordt.

Canta Libre foto 1.jpg

DE SJOMPIESINGERS

HELLO SAILER, het kunstwerk aan de Vecht in Gramsbergen , symboliseert de verbondenheid van shanty - en feestkoor De Sjompiesingers met het water, de scheepvaart,  de bewoners, haar omgeving en met de Vecht, die als levensader door het Vechtdal stroomt.  De verbondenheid met de Vecht spreekt ook in het door een van onze eigen leden geschreven nummer - Ode aan de Vecht - bevaren door stokoude zompen.

Vaar mee op een muzikale tocht met De Sjompiesingers:  een tijdreis over  water, de scheepvaart, zeelieden en het stoere leven op zee.  Maak kennis met de songs over het afscheid nemen, het gevaar, de vrouwen, het avontuur en het verlangen naar de thuisreis.

De kiel voor de Sjompiesingers is gelegd op 17 Augustus 1998.  En nog steeds op volle koers en hebben geen averij opgelopen.  Het koor bestaat inmiddels uit circa zesenvijftig zangers en een negental muzikanten.  Het repertoire bestaat uit meer dan honderd nummers.  Tijdens de repetitieavonden staat Arend ter Horst als instudeerdirigent voor het koor en bij de optredens is Corrie Mans de dirigent en entertainer.  Tevens heeft het koor de beschikking over een aantal zeer goede solozangers.

Vele shantyliefhebbers horen naast de bekende shantys  ook graag andere nummers.  Ook daar kunnen De Sjompiesingers gehoor aan geven met een uitgebreid repertoire aan Hollandse, Duitse, Engelse en Ierse liedjes.  Ook de potpourri’s en polonaisenummers zijn een veelgevraagde afwisseling in het programma.

Sjompiesingers foto.jpg

THE ROOTS

The Roots sluit de Night of the Forest af in de nachtelijke uurtjes. De zeskoppige band heeft een regionale bezetting met drummer Patrick Lennips (Den Velde), zanger Wouter Nieuwenhuis (Heemse), de gitaristen Coen Bults (Dedemsvaart) en Anne Bos (Mariënberg), pianist Erwin Bakker (Bergentheim), basgitarist Bert Hofsink (Bergentheim) en).

De afgelopen zes jaar heeft de band op verschillende locaties gespeeld: van bruiloft, receptie tot pleinfeesten. The Roots zorgt voor een optreden met een grote variatie in verschillende muzikale stijlen, van ballads tot stevige rocknummers. Denk hierbij aan covers van onder andere  Bruce ‘The Boss’ Springsteen, Racoon, CCR, The Eagles, Queen, Guus Meeuwis, De Dijk, Elvis Presley en ga zo maar door.

Kortom, het genre is erg gevarieerd, zodat de band jong en oud kan vermaken met rustige luistermuziek tot muziek waarbij je flink uit je plaat kunt gaan.

The Roots foto.jpg

MONKEY TOWN LINE DANCERS

De Monkey Town Line Dancers is door Anja Agterbos gestart op 2 september 1996 op camping Het Stoetenslag. September 2000 volgde een verhuizing naar De Anerhof in Ane en sinds september 2021 is De Binder in Gramsbergen de thuisbasis.

Daar danst de groep met veel plezier. Een kleine groep van 20 gezellige en enthousiaste dansers oefent op de  maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur. Iedereen die een keer wil kijken of ervaren hoe leuk line dansen is, is atijd welkom bij de Monkey Town Linedancers.

Op de dinsdagavond lest de Madness linedancers om 19.30 tot 21.00 uur in De Olde Stee in Lutten.  Deze groep danst geregeld samen met The Monkeytown Linedancers. En samen geven ze optredens op evenementen of demonstraties.

Linedance is een dansvorm die uit Amerika is overgekomen. Bij linedance worden er in lijnen/rijen gedanst, zo wordt het één geheel. Ook worden er dezelfde bewegingen en op dezelfde maat gedanst. In het begin werd linedance alleen op countrymuziek gedanst. Tegenwoordig kun je linedance op verschillende stijlen muziek beoefenen, zoals pop, rock, salsa, Iers enzovoort.

Monkey Town Line dancers foto.jpg

ZANGER HANS

Hans van der Velde, woonachtig in het mooie Gramsbergen, is een vrolijk zingende slager met een heel breed repertoire. Voor elk wat wils, voor jong en oud. Hij timmert al jaren aan de weg en tovert iedere party om tot een waar feest. Met eigen nummers en liedjes van o.a. Jan Smit, André Hazes, Benny Neyman, Boudewijn de Groot, Blof maar ook wereldsterren als Bob Marley, Lennard Cohen, Madonna, Eric Clapton en nog tientallen andere artiesten.

Hans begon zijn zangcarrière 35 jaar geleden op een personeelsfeest. Daarna ging het snel, jaren 70/80 muziek was hem op het lijf geschreven. In het begin ging hij met geleende apparatuur en een boek vol liedjes op pad. Hij had meerdere optredens per maand maar door persoonlijke omstandigheden werd het een tijdje stil rond Zanger Hans.

Na een aantal jaren pakte hij de draad weer, het repertoire werd danig uitgebreid. Nederlandstalig, Engelstalig, Duitstalig, niets is te gek. Ook de apparatuur voor de optredens werd gemoderniseerd zelfs een heuse autocue, omdat je geen 500 liedjes uit je hoofd kunt leren, behoort tot de standaard uitrusting. 

Zanger Hans foto 1.jpg

HARMONIE CRESCENDO-KNA

Harmonie Crescendo-KNA is een fusievereniging van twee harmonieorkesten, Crescendo uit Gramsbergen en Kunst Na Arbeid uit Hardenberg. Deze samenwerking is gestart op 1 januari 2018. Dit houdt in dat er één dirigent is, er samen gerepeteerd wordt en samen concerten worden geven. Twee orkesten in ‘harmonie’ dus.

Jaarlijks zijn er binnen- en buitenconcerten. Verder verleent de muziekvereniging medewerking aan Koningsdag, dodenherdenking en de herdenking bij het Indië-monument in Hardenberg. En Crescendo-KNA treedt op tijdens verschillende activiteiten in de Gramsberger Feestweek, zoals bij de opening, het megaconcert en de optocht. Ook neemt het korps jaarlijks deel aan de wedstrijd om de Gemeentevlag en eens in de drie jaar aan een concours.

Harmonie Crescendo-KNA bestaat uit een jeugdorkest en het orkest. Er wordt elke woensdagavond gerepeteerd in MFC De Binder in Gramsbergen. De jeugd repeteert van 18.30 uur tot 19.30 uur en het orkest van 19.45 uur tot 22.00 uur.

Geschiedenis

Harmonie Crescendo is opgericht op 30 september 1909, door schoolmeester Bonkers. De naam bij oprichting was Studiosa Omnio Vincet. Deze naam is tien jaar later veranderd, in de naam Crescendo.

Kunst na Arbeid is opgericht op 15 augustus 1904. Op die dag besluiten de heren Van Loo, Veurink, Brand, Dorgelo, Zweers en Van Gelder om een fanfare op te richten. Dit gebeurde in de achterzaal van café De Bruin aan de Markt in Hardenberg. In de dertiger jaren werd de fanfare omgedoopt naar een harmonie

Crescendo-KNA foto.jpg

GENTLEMEN

De band Gentlemen is opgericht in 2013 en bestaat uit  de band bestaat uit Jan Frans de Vries (frontman), Arjen Lambers (gitaar), Tom Smit (bas), Kevin Taal (toetsen) en Stefan Dries (drums).

De band schrijft nummers allemaal zelf, en speelt geen covers. Hun inspiratie komt uit de muziek die ze luisteren, de dingen die ze zien en voelen. Ideeën worden samen uitgewerkt. Volgens Gentlemen is hun muziek is lastig in een hokje te plaatsen omdat de afspraak is dat ze van alles spelen. Gentlemen is een band voor iedereen. Met funky nummers, rock, blues, Nederlandse kleine liedjes en zelfs een Iers nummer. 

Gentlemen foto.jpeg