Gramsberger Torentocht

Na drie jaar afwezigheid als gevolg van corona, gaat de Gramsberger Torentocht dit jaar eindelijk weer door. De wandelaars hebben uitgekeken naar dit evenement, waarvoor de uit 1776 daterende toren bij de Boomhofkerk symbool staat. De negende editie van de Torentocht heeft plaats op zaterdag 25 maart.

In de omgeving van Gramsbergen zijn geheel bepijlde routes van 10, 15, 20 en 30 kilometer uitgezet en de wandelaars krijgen bij de start in MFC De Binder een uitgebreide beschrijving mee. Onderweg is het genieten voor de wandelaars. De routes gaan door de natuurrijke buurtschappen rondom Gramsbergen zoals Ane, Holtheme, De Haandrik, Den Velde, Loozen en Radewijk. Er wordt gelopen over verharde wegen, onverharde paden, weilanden, akkers en door bossen.

Er is onderweg veel aandacht voor beleving. De rivier de Vecht, die bij Gramsbergen vanuit Duitsland ons land binnenstroomt, speelt een belangrijke rol. Waterschap Vechtstromen geeft uitleg over projecten rond de rivier. En bij deze negende editie van de Torentocht stappen de wandelaars in boten voor een korte tocht over de Vecht. Daarna wordt de route te voet vervolgd.

Je wandelt over boerenerven en door stallen waar de koeien aanmoedigend staan te loeien en komt langs een bierbrouwerij. Dat is nog niet alles, want je kunt meedeinen op de muziek van dweilorkest Bloaswark uit Ane en er zijn meer optredens. Onderweg zijn er voldoende rustpunten (met sanitaire voorziening)  om de benen te strekken, waar de koffie klaar staat, en een kop soep en een broodje verkrijgbaar is.

De Gramsberger Torentocht begon in 2012 met 583 wandelaars en is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste eendaagse wandelevenementen in de provincie Overijssel, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond (KWBN). Bij de laatste editie in 2019 ging een recordaantal van bijna 1700 wandelaars van start

Flyer voor.jpg

Flyer achter.jpg