Algemene informatie

De uit 1776 daterende toren bij de Boomhofkerk staat symbool voor de wandeltochten die jaarlijks op de laatste zaterdag in maart rond Gramsbergen worden gehouden. Er zijn geheel bepijlde routes van 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer en de wandelaars krijgen bij de start een uitgebreide beschrijving mee.

De routes gaan over verharde wegen en onverharde paden door de natuurrijke buurtschappen met fraaie namen zoals Ane, Holthone en Engeland. Het gaat door bossen en over weilanden en boerenerven waar de koeien in de stal aanmoedigend staan te loeien. Ook speelt de grensrivier de Vecht een belangrijke rol in de routes. Om op adem te komen zijn er voldoende rustpunten, waar de wandelaars even de benen kunnen strekken en kop koffie kunnen drinken of een kom soep en een broodje eten. Verder is er onderweg muzikaal vermaak.

De Gramsberger Torentocht is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste eendaagse wandelevenementen in de provincie Overijssel, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond (KWBN). Bij de laatste editie in 2019 gingen er ruim 1600 wandelaars van start

Na drie jaar een afgelasting in verband met corona is de volgende Torentocht op zaterdag 25 maart 2023.

 

 

Over Gramsbergen

Gramsbergen is een klein stadje aan de Overijsselse Vecht. Tot de herindeling in 2001 is Gramsbergen altijd een zelfstandige gemeente geweest. Er wonen ongeveer 3500 mensen in een hechte gemeenschap waar ‘noaberschap’ nog echt bestaat.