Oogstdag op zaterdag 5 Augustus 2017, Landgoed De Groote Scheere, Holthonerweg 9, 7779DE Holthone met de Boer als gastheer en Overijsselse kampioenschappen stokdorsen en ’s morgens de wandeltocht over het landgoed (7, 14 km)

De Historische Culturele Kring Gramsbergen/de Krim houdt op zaterdag 5 Augustus 2017 haar 22-ste traditionele Oogstdag op het landgoed “De Grote Scheere”.

Dit steeds groter groeiend evenement waarbij het traditioneel oogsten en verwerken van rogge centraal staat, trekt inmiddels duizenden bezoekers. De rogge wordt handmatig gemaaid met zicht, zeis, met paardenkracht, verschillende machines en gedorst met een dorsmachine uit vroegere tijden. Boeren en boerinnen in originele kledij doen hun best de rogge binnen te halen. De boerinnen binden het stro en zetten de garven in garsten.

Dit jaar vindt er een bijzonder evenement plaats, namelijk de Overijsselse kampioenschappen stokdorsen. In totaal 7 teams zullen strijden om de eer. Deelnemers:

Heren Almelo, Dames Almelo, Heren Bornerbroek
Heren Haarle, Dames Bornerbroek en Heren Raalte

De Boer als gastheer

Voor het eerst “de boer als gastheer”. Deze vereniging presenteert de agrarische sector in het Vechtdal. Ruik, Proef en Beleef de Boerderij! Producten van eigen bedrijf worden getoond en er kan geproefd worden. Verder een film in een paardentrailer en veel meer.

Kinderen

En niet te vergeten HARP, het aangespannen recreatiepaard, met rondritjes in de directe omgeving. HARP is met verschillende voertuigen aanwezig. Verder zijn er dieren rondom de boerderij, zoals cavia’s, konijnen, kippen en het gewicht van een kalfje kan geraden worden of er kan een schets van het kalfje gemaakt worden. Ter plekke worden ook springtouwtjes gemaakt op de traditionele manier. En natuurlijk een heel mooi springkussen.

Pannenkoeken, brood, tractoren, paarden, visite uit Drenthe enz. enz.

Er zijn plm. 40 standhouders die hun waar aanbieden voor informatie, demonstraties oude ambachten en streekeigen producten. Ook de bakkers zijn dit jaar weer aanwezig met hun hout gestookte oven met het heerlijk verse brood. Wie van tractoren houdt, kan zijn hart ophalen. Van heinde en verre komen ze ’s morgens aantuffen naar Holthone. De lekkere pannenkoeken van de Oogstdag zijn inmiddels in heel Overijssel en Drenthe bekend. Wat is er lekkerder dan een versgebakken pannenkoek op het roggeland?

En niet te vergeten de lekkere hamburgers, die door de dames worden bereid. Onder het genot van een drankje kan men genieten van de blaaskapel uit Ane, de accordionspelers en de SjompieSingers. Verdere info op: www.beleefhetvechtdal.nl

WANDELTOCHT

De wandeltocht, ca 7 en 14 kilometer, start ’s morgens tussen 8 en 11 uur op het oogstterrein en gaat over bijzondere paden over het landgoed. Deelname kost € 2,50. Na afloop gratis toegang tot het Oogstterrein. Onderweg is er koffie, waarvoor een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

FIETSTOCHTEN

Er zijn fietstochten uitgezet naar het oogstterrein, de routes zijn gratis af te halen in het museum, Meiboomplein 4 in Gramsbergen, Toeristisch infopunt, gedempte Haven in Hardenberg het museum infopunt Coevorden en bij de molen in Laar, Duitsland.

Gesprek laden