De zevende Torentocht in Gramsbergen heeft een recordaantal deelnemers getrokken. Ruim 1400 wandelaars gingen zaterdagmorgen op pad, eerst in de mist, maar in de loop van de ochtend brak de lentezon door en zorgde voor een fantastische wandeldag.

Sinds de start in 2012 met 583 wandelaars is het aantal deelnemers ieder jaar nog toegenomen. Voorzitter Ronald Belser van de organiserende Stichting ProGram (promotie Gramsbergen) zegt dat het is te danken aan een combinatie van factoren. “Het weer speelt een belangrijke rol. Het is nog geen goed wandelweer geweest en op een dag als vandaag gaat iedereen op pad. Wandelen is natuurlijk op dit moment enorm populair en je ziet hier dan ook wandelaars van alle leeftijden, ook jongeren. En met de Torentocht steken we sterk in op het thema beleving. We willen de mensen net even wat meer bieden.”

Naast de fraaie routes van 10, 15, , 20, 30 en 40 kilometer door buurtschappen zoals Holthone, met landgoed De Groote Scheere, Ane, Loozen en Den Velde, uitte zich dat door een kort busrit. Wandelaars werden over een deel van de route tussen Holthone en Ane vervoerd met bussen van het Nationaal Busmuseum, om vervolgens verder te wandelen. Onder meer over het boerenerf en door een stal met koeien van de familie Fokkert en met een bezoek aan pluimveehouderijbedrijf Van den Berg met een hardgekookt eitje vanuit een skybox uitzicht op 16.000 kippen en hanen. Ook kon de nieuwe zorghoeve De Klumpe worden bekeken. Verder was er op enkele punten livemuziek van dweilorkest SDG Ane, Kleintje Crescendo popband Invited en doedelzakspeler Sander Wiltvank. Op twee plaatsen was er door Jerrink verzorgde catering en ook horecabedrijven fungeerden als rust- en stempelpost.

De wandelaars kwamen uit het hele land naar Gramsbergen en er waren zelfs inschrijvingen van enkele lopers uit België en Duitsland. Al vroeg in de ochtend was de beschikbare parkeerruimte bezet. Bij terugkomst regende het, maar dan complimenten en ook op sociale media staken wandelaars de loftrompet. “Mensen waren bijzonder te spreken over de routes en wat we verder boden. De complimenten zijn dan de kroon op het werk voor ProGram en onze vrijwilligers”, aldus voorzitter Belser. Verder is er dank voor iedereen die belangeloos heeft meegewerkt aan het evenement zoals verkeersregelaars, EHBO, bedrijven, gemeente en provincie.

Vele tientallen foto’s en enkele filmpjes van de Torentocht zijn te vinden op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/gramsbergertorentocht/Gesprek laden