Voor de programmering in Het Bostheater kreeg de theaterwerkgroep van Stichting proGram herhaaldelijk het verzoek: hou eens een Duitse muziekavond. Daar geven wij graag gehoor aan en wel op zaterdag 21 juli. Dan komt een van de beste blaaskapellen van ons land naar Gramsbergen, de Eschländerkapel uit Hellendoorn.

De ruim twintig muzikanten brengen een avondvullend programma onder leiding van kapelmeester Jan Dijsselhof. De Eschländerkapel maakt Egerländer muziek en is onder meer bekend van frühshoppen, (oktober)feesten en concerten. Egerländer muziek is oorspronkelijk volksmuziek uit het Egerland, een regio in het noordwesten van Bohemen, tegenwoordig Tsjechië .De muziekstijl is gebaseerd op de Boheemse volksmuziek en te vergelijken met Zuid-Duitse en Oostenrijkse muziek. De muziek bestaat doorgaans uit marsen, walsen en polka's.

In Nederland heeft deze muziek zijn intrede gedaan in de jaren ‘70 van de vorige eeuw. De Eschländerkapel werd opgericht in 1978 en behoort al jaren tot de top van de Nederlandse blaaskapellen. Tot de vele successen behoren het Nederlands kampioenschap in de Supertopklasse in 2011. Maar ook internationaal is men succesvol: derde op het Europees Kampioenschap in 2013, vierde op het EK in 2015 en ook dit jaar heeft de kapel meegedaan aan het EK. In Nesselwang (Zuid-Duitsland) werd de vijfde plaats behaald.

Het optreden in Het Bostheater begint om 20.30 uur, toegang is gratis, maar een vrije gift wordt zeer op prijs gesteld.

Gesprek laden