Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat de Gramsberger Torentocht niet door. Stichting ProGram heeft tot afgelasting van het wandelfestijn besloten nadat het kabinet de verlenging van de lock down had aangekondigd.

De Gramsberger Torentocht heeft altijd plaats op de laatste zaterdag in maart. ProGram-voorzitter Ronald Belser: ,,Onder normale omstandigheden beginnen al voor de jaarwisseling de eerste voorbereidingen. Nu zitten we al in januari en door de coronamaatregelen is het voor ons op dit moment niet mogelijk de organisatie op te starten. De gezondheid en veiligheid van onze vrijwilligers gaat boven alles. Het terugdringen van het virus gaat erg langzaam en bij de deskundigen zijn er ook grote zorgen rond de Britse variant. En ook al zouden de maatregelen binnenkort worden versoepeld, dan is de kans niet erg groot dat er eind maart al toestemming gegeven kan worden voor een evenement met 1500 a 1600 deelnemers’’, meent Ronald Belser.

Dat heeft ertoe geleid dat het bestuur van ProGram heeft besloten in een vroegtijdig stadium duidelijkheid te scheppen over het al dan niet doorgaan van de Torentocht. ,,Hoe jammer het ook is, het zit er ook dit jaar niet in, nadat we vorig jaar net na het uitbreken van het coronavirus in ons land net voor het evenement tot afgelasting moesten besluiten.’’ Doorschuiven naar bijvoorbeeld het najaar is geen optie in verband met de (over)volle wandelkalender in ons land.

De Gramsberger Torentocht werd voor het eerst gehouden in 2012 met toen 583 wandelaars. In de jaren daarna groeide het ProGram-evenement uit tot het grootste eendaagse wandelevenement in Overijssel met 1692 deelnemers bij de laatste editie in 2019. Na de afgelastingen in 2020 en 2021 staat editie negen nu gepland op zaterdag 26 maart 2022.

Andere evenementen

Het doorgaan van andere evenementen van ProGram is dit jaar ook nog lang niet zeker. In ieder geval geen Valentijnswandeling op 13 februari en ook het doorgaan van cultureel festival Night of the Forest, eind mei, is hoogst twijfelachtig. ,,Wellicht is er dan wel iets mogelijk, maar de hele culturele sector ligt al maanden stil. De vraag is of zonder voldoende repetitietijd optredens mogelijk zijn’’, stelt Belser.