Op vrijdag 14 juni 2019, om 13.00 uur, wordt de kinderfietsroute ‘Joggem & De Slag bij Ane’ gelanceerd. Jan Horsman van het museum in Gramsbergen overhandigt het eerste officiële exemplaar van de fietsroute aan de leerlingen van groep 7-8 van basisschool De Spreng-El uit Ane.

De kinderfietsroute vertelt het verhaal van de Slag bij Ane, vanuit Joggem. Joggem woont in de gemeente Hardenberg en beleeft al fietsend en wandelend allerlei avonturen. De fietsroute rondom Ane kan gefietst worden door ouders met kinderen en draagt bij aan het op een speelse manier in beweging zetten van kinderen.

Nadat wethouder Alwin te Rietstap de route fietste met zijn eigen gezin en er nog een paar laatste aanpassingen werden gedaan, is de fietsroute rond de Slag bij Ane nu helemaal klaar voor gebruik. In het museum in Gramsbergen kan het boekje met de fietsroute worden aangeschaft voor € 1,50. De route van 15 kilometer gaat van Gramsbergen richting Ane en weer terug. Onderweg worden vragen gesteld, als de juiste antwoorden op die vragen worden gegeven komt er een code tevoorschijn. Met die code kan in het museum in Gramsbergen, het begin- en eindpunt van de route, de kluis worden geopend. In die kluis ligt een leuke verrassing te wachten voor het hele gezin.

De fietsroute rondom Ane wordt gefietst door Joggem. Joggem gaat nog meer leuke routes door de gemeente Hardenberg ontdekken. Het karakter Joggem komt voort uit de campagne Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG), en is bedoeld om kinderen op een leuke
manier aan het bewegen te krijgen.