De kerstmarkt in Gramsbergen (Overijssel) neemt steeds grotere vormen aan. Het is de laatste jaren uitgegroeid tot een publiekstrekker van jewelste. Dat is toe te schrijven aan de ruim 70 kramen die in het sfeervolle oude centrum van het stadje staan, en de uitgebreide omlijsting.

De kerstmarkt wordt woensdag 13 december van 16.00 tot 21.00 uur gehouden. Er is een levende kerststal met een echte baby als het Kindje Jezus in de kribbe, figuranten, een aantal dieren en vertellingen van het kerstverhaal. In het oog springend dit jaar is dat de rollen van herders worden gespeeld door de gereformeerd vrijgemaakte predikant Kor van der Meer en pastoraal medewerkster Ria Dekker van de PKN-gemeente. De kerststal staat op het grasveld voor de Boomhofkerk, bij de ruim elf meter hoge kerstboom die vol komt te hangen met megakerstballen.

Naast de kerststal zijn er nog tal van activiteiten. Natuurlijk is de Kerstman aanwezig en er klinkt sfeervolle muziek en zang van onder meer midwinterhoornblazers, het inmiddels befaamde Groot Gramsberger Kerstmannen Koor (GGKK) met ruim 50 zingende kerstmannen, de koren Sing & Swing en Nooit Alleen en de muziekverenigingen Harmonie Crescendo en fanfare Soli Deo Gloria. In de Boomhofkerk bespelen organisten het kerkorgel. Verder zijn er dansende kerstmeisjes van de Gymvereniging. In het museum exposeert fotoclub Fotogram met winterse foto’s. Voor de kinderen zijn er knutselactiviteiten. Zes studenten van het Alfa-college uit Hardenberg staan op twee locaties op de kerstmarkt, waar kinderen leuke dingen kunnen maken met klei, karton en hout.

Na het grote succes van vorig jaar, met een uitgebreid marktparcours, zorgen middenstandsvereniging EMM/MOG en Stichting ProGram ook dit jaar weer voor een markt met ruim 70 standhouders. Het aanbod is heel divers. Kerstbomen en -ballen, kaarsen, kaarten, handgemaakte artikelen, mutsen en handschoenen, maar ook accessoires voor het interieur en leuke hebbedingetjes. Aan de inwendige mens is ook gedacht. Niemand hoeft thuis te eten want er zijn winterse gerechten zoals stamppot, erwtensoep, broodjes rookworst, braadworst en winterse dranken zoals warme chocolademelk en glühwein.

Gesprek laden