Op vijftien plekken in Gramsbergen is te zien hoe het beeld door de eeuwen heen is veranderd. Op initiatief van Stichting ProGram zijn er informatiepanelen geplaatst die met foto’s en tekst de veranderingen laten zien.

Wethouder Jan ten ten Kate van de gemeente Hardenberg heeft symbolisch het eerste paneel onthuld door het wegtrekken van de Gramsberger vlag. Het complimenteerde ProGram voor het nemen van het initiatief en sprak de hoop dat uit het navolging krijgt in andere kernen. Na de onthulling maakten de genodigden een korte wandeling langs een aantal panelen. Een routekaartje met daarop de locaties van alle panelen ligt in de informatiebak bij het museum en is gratis mee te nemen.

Het panelenproject is gerealiseerd door ProGram in samenwerking met Stadsbelang, middenstandsvereniging EMM/MOG en het museum Infocentrum Vechtdal. Verder hebben Platform Gastvrij Hardenberg, de NAM, Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Hardenberg financieel bijgedragen. Ook werd geld binnengehaald door deelname aan de coöperatieweken van Rabobank Vaart & Vechtstreek.

Doel van de plaatsing van de panelen is om de herinnering aan het Gramsberger verleden levend houden, voor de huidige generatie en die na ons komt, aldus ProGram-voorzitter Ronald Belser. Maar ook laten de panelen aan toeristen de rijke historie van Gramsbergen zien. Hij dankte de subsidiegevers, uitvoerende bedrijven en vrijwilligers die aan de realisatie hebben bijgedragen.

Gramsbergen is een stadje met een rijke historie. Al in de prehistorie was er sprake van bewoning. In 1339 werd begonnen met de bouw van een kasteel. Van recentere jaartallen zijn stadsboerderijen, ambachtelijke bedrijven en fabrieken. Maar veel in het oog springende panden zijn in de loop der jaren verdwenen, zoals het kasteel, een notariskantoor met 26 vertrekken en de bestekfabriek, of hebben hun functie verloren zoals molens en de melkfabriek. Dat is nu te zien op de geplaatste informatiepanelen