Ook in 2022 zal er geen Gramsberger Torentocht zijn. Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Stichting ProGram (promotie Gramsbergen) het wandelevenement op de laatste zaterdag van maart afgelast.

,,Na lang wikken en wegen is dat besluit genomen’’, meldt voorzitter Ronald Belser. ,,Wellicht volgt er komende week een versoepeling van de coronamaatregelen en gaat de horeca weer open.  Maar dan nog is het de vraag of de gemeente een vergunning afgeeft voor ons wandelevenement.’’

Maar ProGram worstelde ook met andere vragen. ,,Al zou het mogen, willen wij dan wel 1.500 a 1.750 mensen bij elkaar brengen op de start- en finishlocatie en op de rustpunten? Kunnen wij mensen coronaproof de Vecht overzetten in bootjes? Over dit soort vragen hebben we ons gebogen, naast het feit dat we al een flink eind achterlopen in het voorbereidingstraject. Dat alles heeft ons doen besluiten een streep te zetten door de Torentocht. Hoe jammer het ook is’’, aldus Belser.

De Gramsberger Torentocht, met de 1776 gebouwde toren bij de Boomhofkerk als symbool, is tot dusver acht keer gehouden. De eerste  editie in 2012 trok 583 wandelaars en in de jaren daarna groeide de Torentocht uit tot een van de grootste eendaagse wandelevenementen in Overijssel, met 1692 deelnemers bij de laatste editie in 2019. Door corona werd het evenement in 2020 en 2021 afgelast en dat gebeurt nu  voor de derde keer. 

ProGram heeft tevens de voor 12 februari geplande Valentijnswandeling, een veel kleinschaliger avondwandeling, afgelast.