Ondanks alle Covid19-ellende heeft Gramsbergen zich volop ondergedompeld in kerstsfeer. Bij de Boomhofkerk in het centrum staat een ongeveer tien meter hoge kerstboom en een kerststal.

De boom, geschonken door een particulier uit Bergentheim, hangt vol met verlichting, ballen en rode kerstmutsen. ,,Zo gaan we toch goedgemutst richting Kerst en het nieuwe jaar’’, zegt voorzitter Ronald Belser van Stichting ProGram die heeft gezorgd voor de boom en de stal. De plaatsing gebeurde met hulp van een flink aantal vrijwilligers en twee maatschappelijk betrokken bedrijven, LTH Nijmeijer en Kamphuis Transport.

Het is in dit bijzondere jaar niet gebleven bij de kerstboom. Afgelopen maanden is een kerststal gemaakt die op het grasveld naast de kerstboom is geplaatst en daar tot en met 29 december te zien is. ,,Mensen kunnen op dit moment niet veel, maar dit tafereel bekijken is wel mogelijk als je in Gramsbergen woont of bent. Zie het maar als een teken van verbondenheid.’’


De figuren en dieren zijn gezaagd door HZ Houtwerk en Arend Ramaker (ArenDeco) heeft ze op een fantastische wijze geschilderd. ,,Dieren zijn niet van echt te onderscheiden’’, meent Belser, die verder de inbreng van de nodige vrijwilligers roemt. ,,Rekening houdend met de regels is de kerststal met tweetallen opgebouwd.’’


Straten

Bovendien zijn in de avonduren drie ramen van de Boomhofkerk verlicht en is in drie taferelen het kerstverhaal te zien. Verder doet Gramsbergen in deze periode de ‘feestnaam’ Gramsbergen Lichtstad eer aan. Zoals gebruikelijk heeft middenstandsvereniging EMM/MOG verlichting opgehangen in de Stationssstraat en Voorstraat. Maar ook in andere straten is door buurtverenigingen sfeervolle verlichting aangebracht.

Expositie

Museum Infocentrum Vechtdal levert eveneens een bijdrage aan de kerstsfeer in Gramsbergen. Met museum aan het Meiboomsplein is het hele jaar al gesloten, maar door de ramen van de opkamer zijn nu kerststallen te zien. Het gaat om een uiteenlopende collectie, die zeer de moeite waard is om te bekijken.