Met de juli vorig jaar gehouden G-parade heeft Gramsbergen de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit in de provincie Overijsel gewonnen. De vaartocht voor mensen met een beperking gaat nu de strijd aan met de andere elf provinciale winnaars om de nationale titel Kern met Pit. De bekendmaking is op 30 maart in Amersfoort.

De G-parade is opgezet door Stichting ProGram in samenwerking met Rotary Hardenberg en met steun van de Baalderborg Groep en sponsoren. In 2017 werd de G-parade door de weersomstandigheden noodgedwongen afgelast. De organisatie zat niet bij de pakken neer en toonde zich een kern met pit, want vorig jaar was de herkansing en vond het evenement wel plaats. Ruim tachtig mensen met een beperking en hun 54 begeleiders gingen met verschillende boten, waaronder de replica van de zomp en boten van de Havenvereniging Coevorden, het Kanaal Almelo – de Haandrik en de Vecht op. Aan boord en op de wal was muziek en bij terugkomst was er een goed in de smaak vallende snack. Volgens provinciaal coördinator Tom Jannink van Kern met Pit was de G-parade ‘een mooi project met een prachtig resultaat en daarom een terechte winnaar’. De uitslag werd bepaald door een vakjury en een internetstemming. Dit jaar dongen in de provincie Overijssel vijftien succeswol uitgevoerde projecten mee naar de prijs.

Kern met Pit is de leefbaarheidswedstrijd van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, met als doel dat bewonersgroepen een bijdrage leveren aan de verbetering van hun directe leefomgeving. Stichting ProGram schrijft al sinds 2012 projecten in, waarmee steeds het predicaat Kern met Pit en de bijbehorende duizend euro in de wacht werden gesleept. Na cultureel festival Night of the Forest waren dat het sportieve evenement Gramsbergen Daar Loop Je Mee Weg, de aanleg van een moestuin voor jong en oud, een zomerkamp voor kinderen en de renovatie van het openluchttheater.