Op donderdag 20 juni gaat in Holtheme officieel het project Marconi van start. Dankzij dit project kunnen vrijwel alle adressen in het dun bevolkte buitengebied van Overijssel worden voorzien van breedband internet. Media zijn van harte welkom bij deze officiƫle ingebruikname van de draadloze breedbandverbinding. Het is een bijeenkomst voor bewoners en diverse betrokken partijen: Qonnected, Glasvezelbuitenaf, Cogas, gemeente Hardenberg en provincie Overijssel.

Plaats van handeling: De Haandrik 5 in Holtheme

Programma:

16.00 - 16.15 uur
Ontvangst
16.15 - 16.30 uur
Start programma met: Freddy Reinders namens de bewoners, Bernd Edelijn namens Qonnected, Menno de Boer namens Cogas, Wethouder Jan ten Kate namens gemeente Hardenberg en Gedeputeerde Eddy van Hijum namens provincie Overijssel
16.30 uur - 17.30 uur
Starthandeling draadloze breedbandverbinding Marconi.

Breedband

Eind 2019 is vrijwel het gehele buitengebied van Overijssel voorzien van breedband internet. Marktpartijen, burgerinitiatieven, gemeenten en Provincie Overijsel hebben zich de afgelopen jaren ingespannen om dit mogelijk te maken. Er zijn ongeveer 950 adressen in het buitengebied die door hun ligging niet onder de standaardvoorwaarden konden worden aangesloten. Circa de helft daarvan heeft bijbetaald voor een maatwerkaansluiting. De andere helft heeft om verschillende redenen geen maatwerk afgenomen. Voor deze groep is aan marktpartijen gevraagd een alternatieve oplossing te bieden met als uitgangspunt de vrije markt voor telecomdiensten. Dit heeft geresulteerd in het Marconiproject als proeftuin voor de rest van Overijssel om bewoners en bedrijven de beschikking te geven over breedband internet.

Marconi

Marconi is een project wat voorziet in een hybride oplossing voor het buitengebied. Het biedt breedband internet en een triple play pakket (TV, bellen en internet). Door regels rondom staatssteun bleek een publiek gefinancierde oplossing voor glasvezel voor deze specifieke groep adressen niet haalbaar. Telecomdiensten worden aangeboden op een geliberaliseerde markt waar overheidsinterventie in principe verboden is. Dit geldt ook voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Overijssel. Daarom zijn we verheugd met deze hybride oplossing die door de schaalbaarheid ook in kleine concentraties rendabel is te maken. Vrijwel alle adressen in het buitengebied van Overijssel kunnen daardoor worden voorzien van breedband internet; bedraad of draadloos.

Holtheme

16 adressen rondom Holtheme kunnen meedoen aan de proef, 6 hebben nu een abonnement afgesloten. De verwachting is dat daar nog wel een paar bij komen. Vanuit diverse plekken in Overijssel is al belangstelling getoond voor de oplossing die nu in Holtheme wordt uitgerold. Het is straks aan de gemeenten om bewoners te informeren over deze mogelijkheid en door te verwijzen waar ze zich kunnen melden.

Maximum

De stimuleringsactiviteiten van provincie Overijssel hebben ertoe geleid dat nagenoeg ieder adres in de provincie toegang kan krijgen tot snel internet. Dit is ook het maximaal haalbare binnen de geldende voorwaarden in de vrije markt van telecomdiensten. De provincie Overijssel had de ambitie om 98% van de adressen in het buitengebied aan te sluiten op breedband met het subsidieprogramma dat inmiddels is beƫindigd. Dankzij Marconi heeft nu 99% van de adressen toegang tot snel internet, een mooi aansluitpercentage. Het is nu aan bewoners en initiatiefnemers om dit concept verder uit te rollen en zoveel mogelijk huishoudens te bedienen.