Torentocht en Breakfastrun op de laatste zaterdag van maart

Gramsbergen staat op de laatste zaterdag van maart weer in het teken van wandelen en hardlopen. Vele honderden mensen komen die dag op verschillende manieren bewegen in het stadje aan de Vecht. Want op 25 maart is alweer de zesde editie van de Torentocht, uitgegroeid tot een van de grootste eendaagse wandelevenementen in Overijssel, en de Breakfastrun. Het bestuur van Stichting ProGram (voorzitter Ronald Belser, secretaris Cor van Dalen, penningmeester Hans Scholten en algemeen lid Klaas Bolks) blikt vooruit.

Wat is de Torentocht?

“De uit 1776 daterende toren bij de Boomhofkerk staat symbool voor wandeltochten. Er zijn geheel bepijlde routes van 10, 15, 20, 30 en 40 kilometer. De routes voor wandelaars en nordic walking gaan over verharde wegen en onverharde paden door de natuurrijke buurtschappen, weilanden en bossen rond het stadje. Afhankelijk van de route loop je over landgoed De Groote Scheere, steek je de grens over naar Duitsland en loop je langs de Vecht.”

Het is meer dan wandelen?

“Jazeker. Er is opnieuw veel aandacht voor beleving met onderweg muziek van onder meer dweilorkest SDG uit Ane en zingende boswachters. De wandelaars worden over een aantal kilometers vervoerd met tientallen jaren oude bussen van het Nationaal Busmuseum, lopen dwars door een stal met koeien en gaan maar de molen in het Duitse Laar. En we spresenteren een lekker streekproduct.”

Is daar het succes aan te danken?

“Dat denken we wel. We doen het toch anders dan andere wandelorganisaties. De Torentocht is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste eendaagse wandelevenementen in de provincie Overijssel, zo blijkt uit cijfers van de Koninklijke Nederlandse Wandel Bond (KWBN). Vorig jaar kwam een recordaantal van 1115 wandelaars aan de start.”

Maar er is meer, de Breakfastrun.

“Dat is in de ochtenduren recreatief hardlopen door en rond het centrum. En dan aanschuiven voor een stevig Engels ontbijt, verzorgd door de keukenbrigade van restaurant Spiezz. Er is geen wedstrijdelement aan verbonden en naar keuze loop je 3, 6, 9 of 12 kilometer. Zo kunnen er beginnende lopers meedoen, maar is het ook een uitdaging voor atleten die al wat langer bezig zijn. Hier vermaken doedelzakspelers de hardlopers onderweg.”

Hoe kun je meedoen?

“Alle informatie over tijden, prijzen en de inschrijfmogelijkheden zijn te vinden op de website www.gramsbergen.nl/evenementen.”

Gesprek laden