Vechtrace

Roeivereniging Salland houdt zaterdag 30 september de 26e editie van de Vechtrace. Dat is een week eerder dan gebruikelijk, aangzien de wedstrijd altijd op de eerste zaterdag van oktober werd gevaren.

De Vechtrace is een internationale roeirace tegen de klok op de Vecht tussen Laar in Duitsland en de Haandrik bij Gramsbergen. De boten (skiff, dubbeltwee en vier met stuurman) proberen de afstand van ruim vijf kilometer zo snel mogelijk te overbruggen. De snelste boten doen dit binnen een half uur.

De Vecht is vlak bij de grens aan de Nederlandse zijde verrijkt met een extra bocht. Dit om extra waterberging mogelijk te maken bij periodes met overvloedige neerslag. Daarmee is het wedstrijdtraject iets langer geworden. De start blijft in Duitsland, net buiten het dorpje Laar bij het weggetje ‘Achterhook’. De roeiers in het eerste blok vertrekken vanaf 11.30 uur, voor het tweede blok is de start vanaf 14.30 uur. De boten starten met 20 tot 40 seconden tussentijd.

Op de brug in Laar zijn de boten goed te zien. Ook zijn de roeiers te zien in Holtheme, op het dijkje bij Rondweg 40. De finish is vlak voor de kruising van de Vecht met het Kanaal Almelo - De Haandrik. Vanaf de finish roeien de deelnemers in rustig tempo terug naar het botenhuis van Roeivereniging Salland in Gramsbergen. Daar is omstreeks 17.00 uur de prijsuitreiking.

Naast roeiers uit eigen land worden er ook dit jaar weer boten uit Duitsland en Engeland verwacht. Vorig jaar, bij de jubileumeditie, deed Olympisch kampioene Ilse Paulis mee. Het is nog niet bekend of deze toproeister, die het roeien leerde op het kanaal en de Vecht, ook dit jaar aan de start verschijnt.

De Vechtrace is in de roeiwereld befaamd om de bochten van de rivier, de gemoedelijke sfeer, de goede catering en het sfeervolle onderkomen bij Roeivereniging Salland. Bootsclub Nordhorn is mede-organisator van deze wedstrijd, die plaats heeft onder de vlag van Stichting ProGram. RV Salland heeft een speciale wedstrijdcommissie onder leiding van Annemiek van Voorst. De andere leden zijn Wieger Dam, Piet Toering, Folke Meijer, Bart Breunesse, Jan Vunderink en Henk Kremer.

www.vechtrace.nl

Over Gramsbergen

Gramsbergen is een klein stadje aan de Overijsselse Vecht. Tot de herindeling in 2001 is Gramsbergen altijd een zelfstandige gemeente geweest. Er wonen ongeveer 3500 mensen in een hechte gemeenschap waar ‘noaberschap’ nog echt bestaat.

Top