Expositie

Expositie in Boomhofkerk Jan en Jolanda Oosting

Het kunstenaarsechtpaar Jan en Jolanda Oosting exposeert tijdens Stedekunst 2017 in de Boomhofkerk.

Jolanda Oosting-Visser (Amsterdam 1958) maakt keramische beelden. Na jarenlang boetseerlessen te hebben gevolgd, begon ze in 1995 voor zichzelf. Samen met haar man Jan woont en werkt ze in Atelier De Bente, waar ze tevens creatieve cursussen en workshops geven. Zowel in de Bente als in galeries in Twente, op Ameland en in Denemarken exposeert ze permanent haar beelden. Jolanda put haar inspiratie uit het observeren van mensen en dieren. Ze vindt het boetseren in de klei fijn omdat het een gewillig en een natuurlijk materiaal is. Haar voorkeur gaat uit naar ronde en compacte vormen, zoals goed gevulde vrouwenfiguren. Na het bakken patineert ze haar beelden meestal in harmonieuze en vaak vergrijsde tinten, soms ook in meer sprekende kleuren. Jolanda is lid van de Stichting Keramisten Noord Nederland.

Jan Oosting (Emmen 1947) volgde van 1965 tot 1969 de Rietveld Academie te Amsterdam. Na zijn eindexamen ” Vrije Grafiek en Grafische Ontwerpen ” vestigde hij zich als beeldend kunstenaar achtereenvolgens in Emmen, Den Andel en Hardenberg. In de laatste plaats woont en werkt hij vanaf 1978 met zijn vrouw Jolanda. In zijn Atelier De Bente maakt hij voornamelijk schilderijen en af en toe ook beelden. ook verzorgt hij er schildercursussen voor volwassenen en jongeren. Zijn inspiratie vind hij in de menselijke figuur en in landschappen, met name Deense stranden en duinen. In zijn olieverf- en acrylschilderijen op doek lijken deze landshappen als het ware een verhaal te vertellen, een verhaal dat dikwijls naar het verleden verwijst. Bij deze ” landschappelijke herinneringen” duiken ook regelmatig figuren op, met name vrouwelijke naakten, waarbij de tinten van zand en huid dicht bij elkaar liggen. In de duinen langs het strand herinneren bunkers aan een minder leuke tijd, de Tweede Wereldoorlog. In andere gevallen nemen vervaagde tekstfragmenten in schoonschrift, die niet of nauwelijks leesbaar zijn, de kijker mee naar de 19e eeuw. Tegen afwisselend een decor van door bunkers bezoedelde strandgezichten en ongerepte kustlandschappen plaatst Jan Oosting meer of minder bekende thema’s of modellen uit de schilderkunst. Zo krijg je als toeschouwer het idee dat onze huidige stranden en duinen niets meer zijn dan een toneel of beter gezegd dan een schouwtoneel van onze samenleving. Op deze zanderige Buhne hebben zich ongetwijfeld in een ver mythisch verleden of dichterbij in de tijd van onze betovergrootouders, heftige of intrigerende scènes afgespeeld. Voor hem iets waar je als beeldend kunstenaar mee uit de voeten kunt

Over Gramsbergen

Gramsbergen is een klein stadje aan de Overijsselse Vecht. Tot de herindeling in 2001 is Gramsbergen altijd een zelfstandige gemeente geweest. Er wonen ongeveer 3500 mensen in een hechte gemeenschap waar ‘noaberschap’ nog echt bestaat.

Top